Hoe zit het met al die verschillende maten hoepels?

Als je nieuw bent in de hoepel-scene, kan ik mij voorstellen dat je geen idee hebt wat de verschillen tussen de hoepels zijn. De diameter, het gewicht, wel of geen griptape… Zoveel opties! Net zoals bij golf elke club andere eigenschappen heeft, is dat hij hoelahoeps vergelijkbaar. In deze post leg ik je uit wat de verschillen zijn.

Specificaties hoelahoeps

Grotere diameter: hoe groter de doorsnede hoepel, hoe langer het duurt voor de hoepel een rondje om je middel draait. Oftewel meer tijd en ruimte om te bewegen. Dit wordt als makkelijker ervaren. Een voorbeeld hiervan is een beginnershoepel!

Kleinere diameter: hoe kleiner de hoepel, hoe minder tijd en ruimte om te bewegen, hoe sneller de hoepel draait en hoe moeilijker het hoepelen wordt ervaren. Een voorbeeld hiervan is een intermediate of kinderhoepel.

Gewicht – lichter: een lichtere hoepel voel je minder goed om je lichaam, daardoor komt het echt op techniek aan. Het is over het algemeen hard werken om de hoepel hoog te houden en wordt daardoor als moeilijker ervaren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een polypro hoepel.

Gewicht – zwaarder: een zwaardere hoepel hoepel voel je beter draaien om je middel en is daarom beter geschikt om mee te leren hoepelen. Ook hoef je minder hard te werken om hem hoog te houden omdat hij door zijn gewicht al makkelijker blijft draaien. Deze hoepel wordt als makkelijker ervaren.

Benieuwd naar onze visie opr extra verzwaarde fitnesshoepels, soms met extra (pijnlijke) ribbels? Scroll naar beneden!

Wanneer gebruik je welke hoepel?

Beginner on-body
Wanneer een volwassene begint met hoepelen wordt een grotere en zwaardere hoepel zoals de basishoepel 100, 110 of 125 cm geadviseerd.

Beginner off-body
Ga je een begin maken met off-body trucjes en hoopdance, dan adviseren wij een intermediate 95 cm hoepel. De buis is iets dunner en de diameter kleiner, hierdoor is de hoepel lichter en wendbaarder. Prettig voor off-body én meer uitdaging als je hier on-body mee hoepelt.

Intermediate on-body
Hoe kleiner, hoe sneller de hoepel, dus als je meer uitdaging wilt bij het on-body hoepelen kun je een kleinere hoepel gebruiken. Een intermediate van 95 cm of een kinderhoepel van 85 of zelfs 75 kan hiervoor gebruikt worden. Een serieuze uitdaging als je het mij vraagt!

Intermediate off-body
Na de intermediate 95 zou je voor een kinderhoepel van 85 gaan. Het komt ook veel voor dat hoopers overgaan op een polypro. Meer over polypro hoepels vind je hieronder!

Over polypro hoepels
Polypro is heel licht materiaal en daardoor heel geschikt voor hoopdance en trucjes. Meestal heeft het van zichzelf al een leuk kleurtje. Het is superlicht en heel wendbaar en best een grote stap van een beginners- of intermediatehoepel naar de lichte polypro. Geef jezelf daarom echt de tijd om aan deze hoepels te wennen. De buis van zichzelf is superglad. Qua grip kun je vaak kiezen tussen een griptape rond de binnenkant en/of rondom of schuren (‘sanden’ in het Engels). Ik adviseer een 90 cm om mee te beginnen met naar keuze schuren of griptape.

Gewichten Robin Hoop hoelahoeps
75 cm diameter met tape 320 gram
85 cm diameter met tape 380 gram
95 cm diameter met tape 410 gram
100 cm diameter met tape 565 gram
110 cm diameter met tape 630 gram
125 cm diameter met tape 730 gram

Gewicht Polypro hoepel
Tussen de 250 en 300 gram.

Kies wat jij fijn vindt
Er bestaat geen goed of fout bij het kiezen van een hoepel en hoepelmaat. Hooguit een uitdagendere of juist comfortabele keuzen. Hierin móet je niets. Als jij een grote hoepel fijn vindt, dan gebruik je lekker een grote hoepel. Als jij een kleine hoepel fijn vindt, gebruik je een kleine hoepel. Het mag allemaal!

En oja, over ‘fitnesshoepels’
Waarom Robin Hoop geen verzwaarde fitnesshoepels met pijnlijke ‘massage’bobbels gebruikt?
1. Door het gewicht ben je beperkt in de oefeningen die je ermee kunt doen én in de tijd die je er (veilig) mee kunt hoepelen.
2. Deze hoepels geven grotere kans op pijn en blessures. Als je (buik)spieren niet sterk genoeg zijn kun je door het enorme gewicht dat aan je lichaam trekt blessures krijgen en is de kans op blauwe plekken ontstoken pezen groter.
3. Wij gaan voor plezier en veiligheid! Vandaar íets lichtere hoelahoeps waarmee je zorgeloos kunt hoepelen en kinderen ook. Elke hoepel is een fitnesshoepel, extra gewicht is niet noodzakelijk voor een goed resultaat!

Zo, dat is een berg informatie. Ik hoop dat het duidelijkheid schept! Mocht je nog meer willen weten over de verschillende hoepels, stel je vraag in de Facebookgroep, dan hebben de andere Hoopies ook iets aan de informatie!

Superleuk dat je interesse hebt in een workshop hoelahoep!

Als je onderstaand formulier zo volledig mogelijk invult, kom ik er zsm bij je op terug, met een voorstel op maat!