16 dingen die je moet weten als je begint met hoepelen + √ checklist

Iets nieuws leren kost tijd… 

Als ik jou nu een voetbal geef, kun je deze dan over 5 minuten minstens 10 keer hooghouden? Of kan een kleuter die naar groep 3 gaat, in één les het hele alfabet leren? Nee! Dat is met hoepelen niet anders.  

Size does matter! Een grotere hoepel is áltijd fijner om mee te beginnen. 
Voor volwassenen adviseren wij een basishoepel van 100 cm of groter. Waarom zo groot? Omdat je letterlijk meer tijd en ruimte hebt om te bewegen. Het duurt langer voordat de hoepel rond is en zo heb jij de tijd om het ritme van de hoepel goed te voelen. Hoepelen met een kleinere hoepel is niet onmogelijk, maar de kans is groot dat het eenleren hiermee moeilijker gaat en langer duurt. Je zou misschien denken dat dit andersom werkt, maar het is echt zo! Je kunt het eigenlijk vergelijken met kleding. Als kind zit een spijkerbroekje in 140 prima, als volwassene heb je een grotere maat nodig om er 

Als het vooralsnog niet lukt heeft dat vaak te maken met dat de duw die je hem geeft niet hard genoeg is. Ik wil ik adviseren vooral te blijven oefenen! Hieronder vind je de 10 belangrijkste tips nog een keer op een rijtje: 

Checklist 

  1. Staat je ene voet voor je andere?  
    Gewoon een klein stukje uit elkaar. Niet te ver, dan gaat het ten koste van je evenwicht. 
  1. Heb je je gewicht gelijk verdeeld over twee voeten? 
    Dit zorgt ervoor dat de hoepel gelijkmatig een duwtje krijgt en hij mooi horzontaal draait 
  1. Is je bovenlichaam mooi rechtop en komen je schouders recht boven je heupen en niet naar voren? Voor je gevoel mag je wel wat achterover hangen, dat kan geen kwaad! 
  1. Houd de hoepel tegen je onderrug, ongeveer ter hoogte van je navel. Niet hoger! 
    Hoe hoger je start, hoe harder de hoepel naar beneden komt, dit helpt niet. 
  1. Zorg dat de hoepel mooi horizontaal is en niet afhangt. Je wil namelijk dat hij ook mooi horizontaal gaat draaien! 
  1. Houd de hoepel stevig vast met 2 handen. Als je je ellebogen naar binnen vouwt, raken deze net niet je lichaam. In deze houding kun je het beste kracht zetten! 
  1. Neem een ‘aanloop’. Draai je hoepel én bovenlichaam zover mogelijk naar de zijkant. 
    Als je naar links hoepelt, draai je voor de ‘aanloop’ een kwartslag naar rechts. En andersom. 
  1. Neem de ‘aanloop’ en geef de hiepel een flinke duw. Je bovenlichaam draait 180 graden van rechts naar links en laat los. Zet flink wat kracht en laat de hoepel zo laat mogelijk los. 
  1. Je zet genoeg kracht als de hoepel minstens 3 rondjes om je middel draait zonder dat hij zakt. Zorg dat de hoepel horizontaal blijft draaien. Oefen het gooien zonder je heupen te bewegen, dat komt later. Neem de tijd om te zorgen dat je de slag lekker te pakken hebt! 
  1. Blijft de hoepel 3 rondjes boven zonder dat jij beweegt? Dan ben je klaar om mee te gaan bewegen! Geef de hoepel een krachtige duw, wacht dan heel eventjes 2 of 3 rondjes om het ritme van de hoepel goed aan te voelen en beweeg daarna mee in het ritme. 
  1. Duw met je buik tegen de hoepel als de hoepel je buik raakt. Beweeg vanuit je heupen en span je buikspieren aan. Buik – tik – rug – tik – buik- tik. Laat je niet verleiden om rondjes te draaien met je heupen! 
  1. Vind je het moeilijk om te voelen wanneer je de hoepel een duw geeft met je buik? Probeer het met je ogen dicht. Minder afleiding en meer focus op je lichaan kunnen helpen om beter te voelen wat er precies gebeurt. 
  1. Let erop dat je gewicht gelijk verdeeld is over 2 voeten. Zo kun gelijkmatig duwen met je buik 
  1. Zorg ervoor dat je schouders nooit voorbij de lijn met je heupen komen. Dan wil je hoepel naar beneden. Soms helpt het om voor je gevoel overdreven naar achteren te leunen, je kruipt tijdens het bewegen vaak toch wel een klein stukje naar voren. 
  1. Zorg ervoor dat je schouders stil blijven tijdens het hoepelen. Je schouders teveel bewegen kosten energie en helpt niet mee de hoepel hooghouden. 
  1. Heb je geen idee wat je nu precies doet of hoe het eruit ziet? Om zelf te zien wat je daadwerkelijk doet en jezelf te kunnen verbeteren kun je jezelf filmen, dan kun je zien waar aandacht nodig is. 

Enlast but not least héél belangrijk: vergeet niet dat alles dat je nieuw leert tijd kost. Dus geef jezelf ook de tijd om te oefenen en te leren en wees lief voor jezelf! 

Hieronder zie je de video van Josh Kaufman 

Succes en plezier en hoor je graag! 

Superleuk dat je interesse hebt in een workshop hoelahoep!

Als je onderstaand formulier zo volledig mogelijk invult, kom ik er zsm bij je op terug, met een voorstel op maat!

Robin Hoop hoepelt op

Robin Hoop is tijdelijk gesloten. 

In elk geval voor mijn babyverlof tijdens komend zomerseizoen. 
Daarna is vooralsnog onduidelijk of Robin Hoop terugkeert en zo ja, in welke vorm.


Ik wens je een heerlijke zomer en misschien tot later!