fbpx

Tijdens het hoepelen gebeurt er zoveel dat je soms echt even niet weet waar je op moet letten. Daarom heb ik iets handigs gemaakt! Ik ga jou helpen jouw bewegingen te ontleden, zodat ook jij kan zien wat er precies gebeurt en wat je kunt veranderen voor meer succes.

De Hoop It Yourself Checklist! 🎉⭕

Hoe het werkt:
1. Bekijk de instructievideo van Robin Hoop
2. Doorloop de stappen van de checklist
3. Begin met oefenen
4. Als je bent warmgedraaid, maak je een video van jezelf
5. Bekijk de video en ga nog eens door de checklist heen. Zijn er dingen die je opvallen?
6. Zijn er punten waar je aan wilt werken? Werk aan één punt tegelijk!

Here ya go!

 1. Staat je ene voet voor je andere?  Gewoon een klein stukje uit elkaar. Niet te ver, dan gaat het ten koste van je evenwicht.
 2. Heb je je gewicht gelijk verdeeld over twee voeten? Dit zorgt ervoor dat de hoepel gelijkmatig een duwtje krijgt en hij mooi horizontaal draait.
 3. Is je bovenlichaam mooi rechtop? Komen je schouders recht boven je heupen en niet naar voren? Voor je gevoel mag je wel wat achterover hangen, dat kan geen kwaad!
 4. Houd de hoepel tegen je onderrug, ongeveer ter hoogte van je navel. Niet hoger! Hoe hoger je start, hoe harder de hoepel naar beneden komt, dit helpt niet.
 5. Zorg dat de hoepel mooi horizontaal is en niet afhangt. Je wil ook dat hij ook mooi horizontaal gaat draaien!
 6. Houd de hoepel stevig vast met 2 handen. Als je je ellebogen naar binnen vouwt, raken deze net niet je lichaam. In deze houding kun je het beste kracht zetten!
 7. Neem de ‘aanloop’. Draai je hoepel én bovenlichaam zover mogelijk naar de zijkant. Als je naar links hoepelt, draai je voor de ‘aanloop’ een kwartslag naar rechts. En andersom.
 8. Neem de ‘aanloop’ en geef de hoepel een flinke duw. Je bovenlichaam draait 180 graden van rechts naar links. Zet flink wat kracht en laat de hoepel zo laat mogelijk los.
 9. Je zet genoeg kracht als de hoepel minstens 3 rondjes om je middel draait zonder dat hij zakt. Zorg dat de hoepel horizontaal blijft draaien. Oefen het gooien zonder je heupen te bewegen, dat komt later. Neem de tijd om te zorgen dat je de slag lekker te pakken hebt!
 10. Blijft de hoepel 3 rondjes boven zonder dat jij beweegt? Dan ben je klaar om mee te gaan bewegen! Geef de hoepel een krachtige duw, wacht dan heel eventjes 2 of 3 rondjes om het ritme van de hoepel goed aan te voelen en beweeg daarna mee in het ritme.
 11. Duw met je buik tegen de hoepel als de hoepel je buik raakt. Beweeg vanuit je heupen en span je buikspieren aan. Buik – tik – rug – tik – buik- tik. Laat je niet verleiden om rondjes te draaien met je heupen!
 12. Let erop dat de aandrijving van de beweging vanuit de heupen komt. Je benen bewegen wel mee, maar zijn niet de aandrijving van je heupen die bewegen.
 13. Vind je het moeilijk om te voelen wanneer je de hoepel een duw geeft met je buik? Probeer het met je ogen dicht. Minder afleiding en meer focus op je lichaam kunnen helpen om beter te voelen wat er precies gebeurt.
 14. Let erop dat je gewicht gelijk verdeeld is over 2 voeten. Zo kun gelijkmatig duwen met je buik
 15. Zorg ervoor dat je schouders nooit voorbij de lijn met je heupen komen. Dan wil je hoepel naar beneden. Soms helpt het om voor je gevoel overdreven naar achteren te leunen, je kruipt tijdens het bewegen vaak toch wel een klein stukje naar voren.
 16. Zorg ervoor dat je schouders stil blijven tijdens het hoepelen. Je schouders teveel bewegen kosten energie en helpt niet mee de hoepel hooghouden.
 17. Voelt het vooralsnog onwennig en heb je geen idee wat je nu precies doet of hoe het eruit ziet? Om zelf te zien wat je daadwerkelijk doet en jezelf te kunnen verbeteren kun je jezelf filmen, dan kun je zien waar aandacht nodig is.

En last but not least
Héél belangrijk: vergeet niet dat alles dat je nieuw leert tijd kost. Dus geef jezelf de tijd om te oefenen en te leren en wees lief voor jezelf!

Hieronder zie je de video van auteur Josh Kaufman. Hij deed onderzoek naar hoe lang het duurt om een nieuwe vaardigheid aan te leren.

https://youtu.be/5MgBikgcWnY

Heel veel succes en plezier met de checklist.